basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Żeberka w cebuli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jest to znakomita potrawa nie tylko do obiadu, nadaje się również na kolację.Żeberka są smaczne, aromatyczne podaję je z pieczywem.

Żeberka w cebuli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka w cebuli

 

 

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w cebuli
Żeberka najlepiej jak kupię trójkąty, dzielę na mniejsze porcję, płuczę odsączam.Odsączone żeberka, nacieram zmiażdżonym czosnkiem i wszystkimi przyprawami według smaku i uznania. Żeberka tak przyrządzone układam w garnku, przesypując zielem angielskim i listkiem laurowym.Garnek z żeberkami przykrywam i wstawiam na całą noc do lodówki.Następnego dnia żeberka układam na blaszce, obsypuję wierzch dużą ilością cebuli, pokrojonej w plasterki. Żeberka przed wstawieniem do piekarnika, polewam oliwą, nakrywam folią aluminiową i piekę do miękkości.Gdy żeberka są już miękkie, zdejmuję folię aluminiową i chwilę opiekam je.Żeberka podaję do drugiego dania, albo do kolacji z chlebem. Życzę smacznego.
Żeberka w cebuli
żeberka w kawałkach, wypłukane, na sice by obciekły
Żeberka w cebuli
żeberka w przyprawach w garnku przygotowane dzień wcześniej
Żeberka w cebuli
surowe żeberka wyłożone na blaszkę do pieczenia podłane oliwą
Żeberka w cebuli
żeberka surowe na blaszce posypane dużą ilością cebuli