Sposób przygotowania:
Żeberka w cebuli i suszonych śliwkach
Garnek ( razem z pokrywką ) zalać wodą tak by całkowicie był zakryty i moczyć 15 minut. Wyjąć z wody .Żeberka przekroić na 3-4 kawałki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano z obu stron . Cebulę pokroić w cienkie piórka , a śliwki przekroić na połówki. Do garnka włożyć połowę cebuli i śliwek . Na to ułożyć żeberka. Na patelnię wlać wodę i ogrzewać do rozpuszczenia pozostałości ze smażenia. Wlać do garnka. Dodać resztę cebuli i śliwek. Posypać majerankiem , papryką i pieprzem . Skropić sosem sojowym.
Wstawić garnek do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 100 stopni. Gdy osiągnie ten poziom zwiększyć na 180 stopni. I znów gdy osiągnie ten poziom zwiększyć na 230 stopni i piec 1godzinę 15 minut .Spróbować sos – jeśli trzeba doprawić do smaku .
Po wyjęciu mięsa i ostudzeniu garnka zalać go ponownie wodą na 15 minut. Wypłukać i umyć miękką myjką w ciepłej wodzie bez użycia detergentów . Osuszyć.
Wstawić garnek do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 100 stopni. Gdy osiągnie ten poziom zwiększyć na 180 stopni. I znów gdy osiągnie ten poziom zwiększyć na 230 stopni i piec 1godzinę 15 minut .Spróbować sos – jeśli trzeba doprawić do smaku .
Po wyjęciu mięsa i ostudzeniu garnka zalać go ponownie wodą na 15 minut. Wypłukać i umyć miękką myjką w ciepłej wodzie bez użycia detergentów . Osuszyć.
kinga