Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Żeberka z syropem klonowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Marynatę do żeberek podpatrzyłam u Anemon :) dziękuję!

Żeberka z syropem klonowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka z syropem klonowym

 

  • 1 kg żeberek
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka musztardy chrzanowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/3 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Żeberka z syropem klonowym
Żeberka umyć dokładnie, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ja miałam żeberka extra mięsne, więc sporo kawałków zostało bez kostki. Do kubka lub miseczki wlać syrop klonowy, olej, sok z cytryny, sos sojowy. Dodać przeciśnięty czosnek, musztardę, wrzucić pokruszone liście laurowe, wsypać obie papryki i sól. Dokładnie wymieszać.Marynatą polać żeberka i wymieszać aby pokryła całe mięso. Przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc. Jeśli jest możliwość – przemieszać 2 razy w tym czasie. Na drugi dzień żeberka przełożyć do rękawa do pieczenia, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec godzinę. Żeberka podawać z surówkami i ziemniakami lub frytkami
Żeberka z syropem klonowym
Żeberka umyć dokładnie, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ja miałam żeberka extra mięsne, więc sporo kawałków zostało bez kostki.
Żeberka z syropem klonowym
Do kubka lub miseczki wlać syrop klonowy, olej, sok z cytryny, sos sojowy. Dodać przeciśnięty czosnek, musztardę, wrzucić pokruszone liście laurowe, wsypać obie papryki i sól. Dokładnie wymieszać.
Żeberka z syropem klonowym
Marynatą polać żeberka i wymieszać aby pokryła całe mięso. Przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc. Jeśli jest możliwość – przemieszać 2 razy w tym czasie.
Żeberka z syropem klonowym
Na drugi dzień żeberka przełożyć do rękawa do pieczenia, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec godzinę.