cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Żeberka wieprzowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

żeberka

Żeberka wieprzowe

Składniki:

Żeberka wieprzowe

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4-5 łyżek sosu sojowego,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • olej roślinny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Żeberka wieprzowe
Żeberka umyć, pokroić. Z oleju, miodu,  posiekanego czosnku, sosu sojowego, soli i pieprzu przygotować sos. Żeberka włożyć do sosu, przykryć, odstawić na około 2 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso wyjąć, ułożyć na ruszcie i upiec w piekarniku. Można także żeberka usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju, następnie podlać przygotowanym sosem i udusić pod przykryciem do miękkości.

Żeberka podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub z frytkami oraz z surówką z kiszonej kapusty.