Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Żeberka wieprzowe w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Żeberka w sosie pieczarkowym to dość kaloryczne danie lecz od czasu do czasu warto je przygotować.

Żeberka wieprzowe w sosie pieczarkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żeberka wieprzowe w sosie pieczarkowym

 

  • 1/2 kg żeberek wieprzowych
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sosu ciemnego do pieczeni
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 listek laurowy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa maggi w płynie do smaku

 

Sposób przygotowania:

Żeberka wieprzowe w sosie pieczarkowym
Żeberka umyć, pokroić na porcje, oprószyć solą i podsmażyć na patelni. Następnie mięso przełożyć do rondla, wlać odrobinę wody, dodać liść laurowy, odrobinę pieprzu i dusić pod przykryciem do miękkości. Na patelni rozgrzać olej, wsypać posiekaną cebulę i zeszklić, dodać pokrojone pieczarki smażyć około 5 minut. Podsmażone pieczarki połączyć z żeberkami, dodać śmietanę wymieszaną z sosem w proszku, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi.
Żeberka wieprzowe w sosie pieczarkowym
Żeberka tłuste smażyć na suchej patelni wtedy tłuszcz się wytopi.
Żeberka wieprzowe w sosie pieczarkowym
Podsmażone pieczarki dodane do mięsa nie należy długo gotować.