Dark Chocolate

Dark Chocolate

Starszy Kucharz
[Przepisów: 49]

Żeberka wieprzowe z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczna potrawa jednogarnkowa.

Żeberka wieprzowe z kapustą

Składniki:

Żeberka wieprzowe z kapustą

 

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 15 dag. boczku
  • ¼ kostki smalcu
  • 6 ziaren pieprzu
  • sól do smaku
  • 1 ½ szklanki bulionu z wołowiny
  • ¼ szklanki octu jabłkowego
  • 1 pokrojona w kostkę marchew
  • 2 cebule
  • ¼ łyżeczki kminku
  • 1 liść laurowy
  • 1 mała kapusta włoska

 

Sposób przygotowania:

Żeberka wieprzowe z kapustą

Aby przyrządzić wieprzowe żeberka z kapustą postępuj wg. przepisu:

Żeberka przyrumień razem z boczkiem na smalcu. Następnie dodaj pozostałe składniki, oprócz kapusty. Duś  ok.  1-1/2 godziny, dodając bulionu w razie potrzeby (by mięso nie było zbyt suche). Po tym czasie dodaj ćwiartki kapusty i duś jeszcze 30 minut, aż kapusta zmięknie. Przed podaniem potnij żeberka na mniejsze części i podawaj z kapustą. Smacznego!