evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Książka Kucharska: Bawarskie mięsiwa na Oktoberfest

Żeberka wieprzowe z patelni

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne,mięciutkie i smaczne żeberka z patelni.

Żeberka wieprzowe z patelni Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Żeberka wieprzowe z patelni

 

  • 600g żeberka wieprzowe
  • 2 łyżki ocet winny z czerwonego wina
  • 3 łyżki sos sojowy ciemny
  • 2 szczypty rozmaryn
  • 3 łyżeczki przyprawa do wieprzowiny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka wody przegotowanej
  • 5 łyżka olej
  • sol morska,pieprz kolorowy,papryka słodka wg.uznania

Sposób przygotowania:

Żeberka wieprzowe z patelni
Umyte żeberka dzielimy na części tak żeby każda porcja miała kostkę. Wkładamy do miski i dodajemy w/w przyprawy oprócz czosnku-mieszamy i wkładamy do lodówki na 2h. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy żeberka.Obsmażamy z każdej strony.Wlewamy resztę marynaty jaka nam została w misce,dodajemy obrany i pokrojony w paski lub na cztery czosnek plus wodę,przykrywamy i dusimy ok. 1h. od czasu do czasu zaglądając i przekręcając na drugą stronę. Gdy mięso już jest mięciutkie odkrywamy pokrywkę i podsmażamy na złoty lub brązowy kolor.Ale to już wg. własnego widzimisię. Podajemy z czym kto lubi :)
Żeberka wieprzowe z patelni
to zdjęcie przedstawia nam poszczególne etapy przygotowania ...