Sposób przygotowania:
Żeberka z dzika duszone w warzywach
Żeberka z dzika (ja używałem mrożonych także mięso było skruszone) nacieramy solą peklową i odstawiamy w chłodne miejsce na 1h. W tym czasie drobno kroimy marchew, selera oraz cebulę. Na mocno rozgrzanym smalcu smażymy żeberka obtaczane w mące na złoty kolor. Usmażone przekładamy do dużej miski. Pozostały ze smażenia smalec przelewamy do dużego garnka, który stawiamy na ogień. Wrzucamy warzywa i dusimy pod przykryciem 5 minut. Następnie dodajemy żeberka, zalewamy bulionem (tak aby przykryło żeberka, w razie potrzeby można uzupełnić wodą). Dodajemy ziele angielskie, pieprz kolorowy, jałowiec, liść laurowy mieszamy i dusimy ok 1,5h. Mięso powinno lekko odchodzić od kości. Po tym czasie dodajemy koncentrat, sól do smaku i dusimy jeszcze ok. 10-15 minut. Jeśli gęstość sosu nas nie zadowala zaciągamy mąką. Kaszę jęczmienną płuczemy i gotujemy w mieszance wody i wywaru z żeberek dzika (1 szklanka wody i 1 szklanka wywaru z duszonych żeberek), do wyparowania wody.