tomek458

tomek458

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Żeberka z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo pyszny obiad. Nadaje się dla całej rodziny. Gorąco polecam spróbować.

Żeberka z warzywami

Składniki:

Żeberka z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Żeberka z warzywami
1. Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Obficie posypujemy vegetą, delikatem do mięs i papryką, polewamy olejem i nacieramy. Do naczynia wkładamy ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Odstawiamy na co najmniej pół godziny, aby żeberka się przegryzły. 2. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w cienkie paski, a cebule w piórka. Warzywa dodajemy do mięsa, mieszamy. Naczynie przykrywamy, wkładamy do piekarnik rozgrzanego do 180 C i pieczemy ok. 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę, aby mięso ładnie się przyrumieniło. Żeberka doskonale smakują z ziemniakami i surówką. Smacznego!