Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Żeberkowe fusion

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Na obiad polecamy dzisiaj pyszne żeberka z sosem

Żeberkowe fusion

Składniki:

Żeberkowe fusion

 

  • 1 kg żeberek ( w miarę chude paski )
  • 2 łyżki konfitury pomarańczowej
  • 2 łyżki sosu Teriyaki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki smalcu
  • 1/2 łyżeczki kolorowego grubo mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera wielkości pietruszki
  • biała część pora
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sos sojowy
  • 1 litr wody

 

Sposób przygotowania:

Żeberkowe fusion
Zrobić pastę przyprawową z 2 łyżek oleju, majeranku, pieprzu, papryki , konfitury pomarańczowej , sosu Teriyaki .Żeberka pokroić na kawałki i natrzeć przyprawą . Zostawić na 2 godziny w lodówce. Na patelni rozgrzać smalec . Obsmażyć żeberka na rumiano z obu stron . Przełożyć do garnka i posypać pokrojonym na pół plasterki porem , dodać marynatę , utarte na tarce jarzynowej warzywa .Wlać na patelnię wodę ( ½ szklanki ) i chwilę ogrzewać , a potem przelać do garnka na żeberka. Włożyć ziele angielskie i liście laurowe . Zalać wodą i dusić na średnim gazie ok 1,5 godziny. Sos doprawić do smaku sosem sojowym . Podawać z kasza gryczaną .

Tagi:

sosy