bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Zielona zupa jarzynowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Czas szparagów sie kończy, dlatego ostatnim rzutem postanowiłam zrobić z nich zupę ale nie krem jak zazwyczaj, tylko z całymi kawałkami.

Zielona zupa jarzynowa

Składniki:

Zielona zupa jarzynowa

 

  • 1,5 l rosołu ugotowanego: na kości kotleta
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • natka pietruszki i lubczyk
  • pęczek szparagów zielonych
  • cukinia
  • cebula
  • seler naciowy 1 laska
  • por
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oleju
  • 50 g drobnego makaronu (u mnie łazanki)
  • kilka listków bazylii i oregano

 

Sposób przygotowania:

Zielona zupa jarzynowa
Ugotować rosół na kości z kotleta z dodatkiem marchewki, selera, pietruszki, przypraw i ziół (lubczyk i natka pietruszki),jak zazwyczaj. Gdy jest wystarczająco aromatyczny przecedzamy go. Warzywa odkładamy bo potrzebny bedzie nam tylko wywar. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki, kroimy na kawalki. Główki odkładamy na bok. Na patelni rozgrzewamy łyżke oleju i wrzucamy pokrojną w kostkę cebulę, plasterki pora, cukini, plasterki selera naciowego i chwilę razem smażymy do zeszklenia. Wszystko przekładamy do rosołu, dodajemy kawałki szparagów i gotujemy ok 10 minut. Następnie dodajemy makaron, bazylię i oregano, główki szparagów i gotujemy az makaron dojdzie. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można dodać łyżeczkę pesto do smaku.Mięso oddzielamy od kości, na dno kazdego talerza dajemy po porcji, nalewamy zupe. Smacznego.