Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zielona zupa z jajkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Zielona zupa, bo przygotowana w większości z zielonych warzyw... Zupę podałam z jajkami ugotowanymi na twardo...

Zielona zupa z jajkami

Składniki:

Zielona zupa z jajkami

 

Sposób przygotowania:

Zielona zupa z jajkami

Etap 1

Zielona zupa z jajkami
Oczyszczony i pokrojony por zrumieniony na oleju.

Por oczyścić, pokroić w ćwierć plasterki, lekko zrumienić na oleju.

Etap 2

Zielona zupa z jajkami
Obrane i pokrojone ziemniaki i marchewka dodane do pora.

Marchewkę obrać, pokroić w półplasterki. Obrane ziemniaki pokroić w niezbyt dużą kostkę. Marchewkę i ziemniaki dodać do pora, podsmażać razem 1-2 minuty.

Etap 3

Zielona zupa z jajkami
Podsmażone w garnku warzywa zalane bulionem drobiowym.

Wlać bulion, dodać ziele angielskie i liść laurowy, zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut.

Etap 4

Zielona zupa z jajkami
Pozostałe warzywa i pasta curry dodane do zupy.

Po tym czasie dodać pokrojoną w ćwierć plasterki cukinię, podzielony na różyczki brokuł, groszek i fasolkę (w sezonie warzywa mrożone można zastąpić świeżymi). Dodać też pastę curry. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.

Etap 5

Zielona zupa z jajkami

Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w ćwiartki. Porcje zupy wlać do talerzy, na wierzchu ułożyć po jednym pokrojonym jajku.


Tagi:

zupa obiad