Sposób przygotowania:
Zielone kluski - gnocchi verdi
Mokry, wyplukany szpinak gotować kilka minut z solą prawie bez wody żeby zwiądł. Następnie dokładnie odcedzić i drobno posiekać (powinno zostać ok 200 g posiekanego szpinaku). Włożyć do garnka, doprawić pieprzem, muszkatem, dodać masło, utarty ser biały i poddusić na ogniu ok 5 minut. Zestawić z ognia, wbić jajka, dodać tarty ser, mąkę, dokładnie wymieszać i wstawić na 5 godzin do lodówki. Potem tę mieszaninę rozwałkować na stolnicy podsypując mąką i wycinać krążki o średnicy ok 2 cm i grubości 4 mm. Gotowac ok 5 minut. Wyjąć delikatnie na półmisek wysmarowany masłem i posypany tartym serem. Ugotowane gnocchi trzymac w cieple. Świeżo ugotowane polać masłem i posypac serem.