Sposób przygotowania:
Zielone ziemniaczki z kurczakiem
Ziemniaki kroimy w kostkę jak do zupy i gotujemy. Ugotowane ziemniaki przecedzamy i odparowujemy z nich wodę. Bazylię, orzeszki ziemne, czosnek i olej miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę. Ziemniaki wrzucamy na rozgrzana patelnię z olejem i podsmażamy aż się zezłocą. Pod koniec smażenia podajemy odrobinę soli, przygotowaną masę z bazylii i orzechów i mieszamy ją z ziemniakami. Całość smażymy jeszcze ok 5 min. W między czasie na drugiej patelni smażymy na oleju pokrojoną, przyprawioną świeżo mielonym pieprzem i solą pierś z kurczaka. Pod koniec smażenia dodajemy pieloną słodką paprykę i mieszamy. Ziemniaczki podajemy z kurczakiem i surówką z pomidorów, sałaty, cebulki i szczypiorku.
marietta