bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc

Zielony śledź opiekany w kolorowej zalew

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ulubiona i jedyna wersja ktora spozywa moje dziecko - śledź w kwaśnej kolorowej zalewie.

Zielony śledź opiekany w kolorowej zalew

Składniki:

Zielony śledź opiekany w kolorowej zalew

 

  • 1kg śledzi zielonych płaty - lub filet innej ryby morszczuk , mintaj
  • olej
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • Zalewa:
  • cukier (niestety proporcje trzeba wyczuć wg siebie) kilka ziaren gorczycy, liść laurowy, ziele angielskie
  • koncentrat pomidorowy ok 2-3 łyzki
  • cebula w piórka
  • kolorowa papryka w paski
  • ogorki konserwowe w paski lub kostke

Sposób przygotowania:

Zielony śledź opiekany w kolorowej zalew
Śledzie płaty mocze w wodzie przez min 1h, kroje w romby, obtaczam w mące, jajku i bułce tartej, smaże na oleju.Robie zalewę z wyżej wymienionych składników, zagotowuje wode z octem, cukrem i ziołami oraz cebula. doprawiam do smaku (smak ma być słodko- kwaśny). Śledzie ukałdam warstwami naprzemiennie z warzywami pokrojonymi. Zalewam wystygnietą zalewą, Odstawiam, bo najlepiej smakuja po ok 2 dniach ale zadko tyle wytrzymuja, bo 1 dniu pierwsze głodomory sie do nich dobieraja.Aha kiedys robiłam ze smażonymi filetami z mintaja. tez rewelacja. Dobra odmiana dla tych co nie lubia śledzi bo takie przypadna każdemu do gustu.