Sposób przygotowania:
Ziemniaczana szarlotkaciasto
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przetrzeć przez rzadkie sitko.
Do miski wsypać mąkę, dodać ziemniaki, cukier, masło, proszek do pieczenia i jajko, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części. Jedną z nich włożyć do zamrażarki.
Pozostałe dwie części wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 20 minut.
nadzienie jabłkowe
Jabłka obrać, podzielić na ósemki, wykroić środki, pokroić w plasterki.
Wsypać do nich cynamon, cukier i bułkę tartą, wymieszać. wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać, lekko docisnąć.
Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki.
Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec jeszcze ok. 45-50 minut. Wierzch posypać cukrem pudrem.