Sposób przygotowania:
Ziemniaczana zapiekanka ze szpinakiem
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Do posolonej wrzącej wody wrzucamy ziemniaki i gotujemy 10 min. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Liście szpinaku dokładnie myjemy.Szpinak przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez ok 5 minut, do czasu aż zwiędnie. Nadmiar wody odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę, białą część pora w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i przysmażamy cebulę i pora do czasu aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przysmażamy jeszcze przez 2 minuty. Dodajemy do szpinaku i doprawiamy. Jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietanę, jogurt i połowę sera - dodajemy do szpinaku i wszystko dokładnie mieszamy.Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, wykładamy połową ziemniaków, następnie wykładamy szpinak, pozostałą część sera i przykładamy kolejną warstwą ziemniaków. Solimy i pieprzymy. Pieczemy w piekarniku na 180 stopni przez 30 minut. Gotowe. Smacznego.