nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Ziemniaczana zapiekanka ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczna, najlepiej smakuje na drugi dzień

Ziemniaczana zapiekanka ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaczana zapiekanka ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana zapiekanka ze szpinakiem
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Do posolonej wrzącej wody wrzucamy ziemniaki i gotujemy 10 min. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Liście szpinaku dokładnie myjemy.Szpinak przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez ok 5 minut, do czasu aż zwiędnie. Nadmiar wody odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę, białą część pora w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i przysmażamy cebulę i pora do czasu aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przysmażamy jeszcze przez 2 minuty. Dodajemy do szpinaku i doprawiamy. Jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietanę, jogurt i połowę sera - dodajemy do szpinaku i wszystko dokładnie mieszamy.Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, wykładamy połową ziemniaków, następnie wykładamy szpinak, pozostałą część sera i przykładamy kolejną warstwą ziemniaków. Solimy i pieprzymy. Pieczemy w piekarniku na 180 stopni przez 30 minut. Gotowe. Smacznego.
Ziemniaczana zapiekanka ze szpinakiem
Ziemniaki obieramy, myjemy,kroimy w plastry i gotujemy
Ziemniaczana zapiekanka ze szpinakiem
Szpinak myjemy i gotujemy do czasu aż zwiędnie
Ziemniaczana zapiekanka ze szpinakiem
Na patelni przysmażamy pora i cebulę na złoty kolor
Ziemniaczana zapiekanka ze szpinakiem
Wykładamy warstawami - ziemniaki, szpinak, ser, ziemniaki