Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Ziemniaczane a'la pierogi z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto jak na kopytka, kształt jak na pierogi, środek jabłkowo - cynamonowy, przepis prosty, każdy da radę.

Ziemniaczane a'la pierogi z jabłkami

Składniki:

Ziemniaczane a'la pierogi z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane a'la pierogi z jabłkami
. Z ziemniaków, mąki i jaja robię ciasto jak na kopytka. Rozwałkowuję, wycinam dużym kubkiem koła, do środka wkładam tarte jabłko z cynamonem i odrobiną cukru pudru, może być to zwykły cukier. Sklejam brzegi, jak w pierogach, wrzucam do wrzątku. Wyjmuję, gdy zaczną wypływać, odsączam na papierowym ręczniku, polewam prażoną na oleju bułką tartą, posypuje z wierzchu odrobiną cukru i cynamonu :) pycha!