VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Ziemniaczane babeczki po węgiersku

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Znakomita alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Smak był dla mnie zaskoczeniem ponieważ babeczka smakiem przypominała zarówno placki jak i kluski śląskie.

Ziemniaczane babeczki po węgiersku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaczane babeczki po węgiersku

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane babeczki po węgiersku
Babeczki: Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy mąkę i jajka. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną przekładamy do silikonowych foremek i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15 minut. Gulasz przygotowujemy jako pierwszy, ponieważ wymaga więcej czasu. Łopatkę kroimy w większą kostkę, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Marchew obieramy i kroimy w drobne słupki. Pieczarki, cebulę i papryki kroimy w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i podsmażamy przez 10 minut. Następnie dodajemy wszystkie warzywa. Koncentrat rozrabiamy z wodą i kostką rosołową i zalewamy gulasz. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie przyprawiamy wszystkimi przyprawami i dusimy jeszcze 20 minut.
Ziemniaczane babeczki po węgiersku
Etap 1 Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach
Ziemniaczane babeczki po węgiersku
Etap 2 Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy
Ziemniaczane babeczki po węgiersku
Etap 3 Marchew kroimy w drobne słupki
Ziemniaczane babeczki po węgiersku
Etap 4 papryki, cebule i pieczarki kroimy w kosteczkę