Sposób przygotowania:
Babeczki ziemniaczane z nadzieniem
Ugotowane ziemniaki w mundurkach obieramy i mielimy. Dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, curry, mąkę, rozbełtane jajo, posiekany drobno czosnek (można dodać więcej ząbków) i wyrabiamy odstające od reki, elastyczne ciasto. W zależności od gatunku ziemniaków, czasami należy dodać nieco więcej maki. Na papierowy ręcznik wylewamy niewielką ilość oleju i natłuszczamy foremki na babeczki lub muffinki. Odrywamy po kawałku ziemniaczanego ciasta, lepimy z niego owalna kulkę i wciskamy w foremkę, robiąc dziurkę w środku na farsz. Pieczarki obieramy, myjemy i drobniutko kroimy. Podsmażamy z dodatkiem doli i pieprzu na suchej patelni do odparowania wody. Ser feta kroimy na drobną kosteczkę i łączymy z przestygniętymi pieczarkami oraz sosem Łowicz. Doprawiamy chilli, solą i pieprzem do smaku (jeśli trzeba). Farszem nadziewamy ziemniaczane babeczki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut w 180-190 stopniach w zależności od wielkosci babeczek. Tuz przed zakończeniem pieczenia, zwiększamy temperaturę do 200-220 w celu zrumienienia. Polecam robić mniejsze porcje. Nieznacznie rosną podczas pieczenia i bardzo łatwo odchodzą od foremki.
jaNina
msewka
Natala1210
mamqa
Sarenka
PaniMISIOWA
Mikrula
luna
Ma-Gosia