Sposób przygotowania:
Ziemniaczane knedle z jeżynami
Jeżyny umyć, osuszyć, wymieszać z 2 łyżeczkami cukru z wanilią i 1 łyżką cukru. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Połączyć z mąką i mąką ziemniaczaną, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Utoczyć wałki, pokroić na kawałki. Każdy kawałeczek rozpłaszczyć, ułożyć jeżyny i dokładnie zlepić.
Partiami wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 12 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, posypać cukrem i cukrem z wanilią.
Śmietanę z cukrem pudrem ubić, wymieszać z pozostałymi jeżynami.
Partiami wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 12 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, posypać cukrem i cukrem z wanilią.
Śmietanę z cukrem pudrem ubić, wymieszać z pozostałymi jeżynami.