wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Ziemniaczane kurczaczki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Smakowite placki ziemniaczane z mięsnym nadzieniem, które z dodatkiem sosu i ulubionych surówek z pewnością posmakują każdemu.

Ziemniaczane kurczaczki

Składniki:

Ziemniaczane kurczaczki

 

  • 3-4 duże ziemniaki;
  • 1 duża pierś z kurczaka;
  • 1 jajko;
  • 1 marchewka
  • mała cebula;
  • olej do smażenia;
  • łyżka śmietany lub naturalnego jogurtu;
  • 2-3 łyżki maki;
  • sol, pieprz;

 

  • gotowy sos chiński do kurczaka

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane kurczaczki
Ziemniaki obrac, umyc, zetrzec na tarce o grubszych oczkach. Dodatkowo zetrzec na tarce umyta marchewke. Dodac do startych ziemniakow. Do calosci dodac jajko, make, starta cebulke, sol, pieprz oraz smietane. Wszystko dokladnie wymieszac. Piers z kurczaka oplukac pod biezaca woda, pokroic w waskie paski. Ciasto ziemniaczane wylozyc lyzka na rozgrzany tluszcz na patelni, na ciasto ulozyc paski fileta z kurczaka i przykryc nastepna warstwa ziemnaczanej masy. Piec na niewielkim ogniu, na zloty kolor, do czasu, az kawalki z kurczaka w srodku beda miekkie. W ten sposob smazyc wszystkie placki ziemniaczane. Placki podawac z gotowym sosem chinskim do kurczaka oraz z surowka z kwaszonej kapusty, startej marchewki; zielonej pietruszki, i czerwonej papryki, z odrobina cukru. Surowke skropic odrobina oliwy z oliwek. PYCHOTKA!!!