Sposób przygotowania:
Różowe knedle z pieczarkami i kiełbasą
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych dodać obie mąki, jajko, sok z czerwonych buraków, koperek i zagnieść ciasto. Farsz: Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Następnie dodać obraną z osłonki i drobno pokrojoną kiełbasę, podsmażyć. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z kiełbasą, smażyć około 5-7 minut. Do farszu dodać zamoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, bułkę tartą, szczypiorek, przyprawić do smaku, wymieszać. Z ciasta uformować placuszki, nałożyć farsz, dokładnie zlepić, uformować okrągłe knedle. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 4-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze.