Sposób przygotowania:
Ziemniaczany placek z serowym nadzieniem
Ziemniaki obieramy i z dodatkiem soli gotujemy jak zawsze. Gdy trochę przestygną za pomocą maszynki mielimy je. Powstałą masę ziemniaczaną dzielimy na dwie równe części. Mleko lekko podgrzać dodać do niego drożdże, 2 szklanki mąki i cukier. Składniki łączymy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 10-15 min do wyrośnięcia. Masło topimy, następnie dodajemy do wyrośniętego ciasta. Do całości dodajemy też jedną część ziemniaków. Całość podsypujemy resztą mąki i wyrabiamy ciastko które odchodzi od rąk. Cebule opieramy siekamy, i dodajemy ją do pozostałej części ziemniaków wraz z serem, odrobiną kminku,pieprzem. Całość przepuszczamy przez maszynkę. Blachę obficie natłuszczamy na spód wykładamy rozwałkowany placek z 3/4 ciasta. Na nie wykładamy farsz z serem, całość przykrywamy plackiem z reszty ciasta. Wierzch za pomocą widelca nakłuwamy dość często. Pieczemy w 180C przez 40 min