sylwus

sylwus

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

ziemniaczki douphinois

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszna zapiekanka z ziemniaków

ziemniaczki douphinois

Składniki:

ziemniaczki douphinois

 

 

Sposób przygotowania:

ziemniaczki douphinois
Ziemniaki obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Śmietanę dobrze przyprawić i zagotować razem z posiekanym lub startym czosnkiem oraz ziołami.
żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem. Ułożyć warstwę ziemniaków, którą następnie polać śmietaną po całej powierzchni, czynność powtórzyć 4-5 razy. Układając ostatnia warstwę całość posypać obficie tartym serem oraz zalać reszta śmietany. Piec ok 45min pod przykryciem w temp 180 stopni.Gdy ziemniaki są miękkie zostawiamy na 10 min bez przykrycia aby górna warstwa się ładnie zapiekła.
To wspaniały dodatek do pieczonych mies.