Sposób przygotowania:
ziemniaczki douphinois
Ziemniaki obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Śmietanę dobrze przyprawić i zagotować razem z posiekanym lub startym czosnkiem oraz ziołami.
żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem. Ułożyć warstwę ziemniaków, którą następnie polać śmietaną po całej powierzchni, czynność powtórzyć 4-5 razy. Układając ostatnia warstwę całość posypać obficie tartym serem oraz zalać reszta śmietany. Piec ok 45min pod przykryciem w temp 180 stopni.Gdy ziemniaki są miękkie zostawiamy na 10 min bez przykrycia aby górna warstwa się ładnie zapiekła.
To wspaniały dodatek do pieczonych mies.
żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem. Ułożyć warstwę ziemniaków, którą następnie polać śmietaną po całej powierzchni, czynność powtórzyć 4-5 razy. Układając ostatnia warstwę całość posypać obficie tartym serem oraz zalać reszta śmietany. Piec ok 45min pod przykryciem w temp 180 stopni.Gdy ziemniaki są miękkie zostawiamy na 10 min bez przykrycia aby górna warstwa się ładnie zapiekła.
To wspaniały dodatek do pieczonych mies.
albertynka
sylwus