Rysia

Rysia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Ziemniaki Berny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne danie z ziemniaków. Idealne na niedzielny obiad

Ziemniaki Berny

Składniki:

Ziemniaki Berny

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki Berny
Ziemniaki obrać i ugotować. Przełożyć do robota kuchennego i zmiksować na gładką masę.

Dodać masło, 1 żółtko, śmietanę; dobrze wymieszać na gładką masę.

Masę podzielić na kule, ułożyć na blasze do pieczenia, wyłożonej woskowanym papierem; wystudzić. Ziemniaczane kule formować na kształt cygara.

Pozostałą mąkę wymieszać z przyprawami. Pozostałe jajka rozmącić z mlekiem.

Ukształtowaną masę obtoczyć w mące, zanurzyć w mleku, a następnie obtoczyć w migdałach. Przełożyć na blachę do pieczenia, posmarować masłem i piec przez 15-20 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na złoto-brązowy kolor. Można je również usmażyć w głębokim tłuszczu.