Sposób przygotowania:
Ziemniaki Berny
Ziemniaki obrać i ugotować. Przełożyć do robota kuchennego i zmiksować na gładką masę.
Dodać masło, 1 żółtko, śmietanę; dobrze wymieszać na gładką masę.
Masę podzielić na kule, ułożyć na blasze do pieczenia, wyłożonej woskowanym papierem; wystudzić. Ziemniaczane kule formować na kształt cygara.
Pozostałą mąkę wymieszać z przyprawami. Pozostałe jajka rozmącić z mlekiem.
Ukształtowaną masę obtoczyć w mące, zanurzyć w mleku, a następnie obtoczyć w migdałach. Przełożyć na blachę do pieczenia, posmarować masłem i piec przez 15-20 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na złoto-brązowy kolor. Można je również usmażyć w głębokim tłuszczu.
Dodać masło, 1 żółtko, śmietanę; dobrze wymieszać na gładką masę.
Masę podzielić na kule, ułożyć na blasze do pieczenia, wyłożonej woskowanym papierem; wystudzić. Ziemniaczane kule formować na kształt cygara.
Pozostałą mąkę wymieszać z przyprawami. Pozostałe jajka rozmącić z mlekiem.
Ukształtowaną masę obtoczyć w mące, zanurzyć w mleku, a następnie obtoczyć w migdałach. Przełożyć na blachę do pieczenia, posmarować masłem i piec przez 15-20 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na złoto-brązowy kolor. Można je również usmażyć w głębokim tłuszczu.