Sposób przygotowania:
Ziemniaki faszerowane grzybami
Grzyby moczyć przez noc (lub chociaż przez 3-4 godziny). Umyć, zalać wodą z moczenia, uzupełnić świeżą i posolić. Gotować do miękkości, a potem przepuścić przez maszynkę lub zmiksować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na tłuszczu. Do grzybów dodać cebulę, jajko, sól i pieprz, wyrobić na gładką masę. Umyte ziemniaki obrać, opłukać, ściąć wierzchołki i wydrążyć łyżeczką lub nożem, zostawiając ścianki o grubości 1 cm. Włożyć do środka farsz grzybowy, przykryć obciętymi kawałkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać roztopionym masłem i piec do miękkości w piekarniku w temperaturze 175 stopni. Przed podaniem można polać roztopionym masłem lub podawać z sosem grzybowym i surówką.