darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Ziemniaki nadziane szpinakiem i łososiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne pieczone ziemniaki z łososiem i szpinakiem

Ziemniaki nadziane szpinakiem i łososiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaki nadziane szpinakiem i łososiem

 

  • 4 duże ziemniaki
  • szpinak świeży 250 g
  • 10 dag grana padano
  • filet z łososia 250 g
  • łyżka pokrojonego w kosteczkę camembert do ujednolicenia masy, można zastąpić śmietaną 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka masła
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: świeżo mielone sól i pieprz, pomidory z bazylią i czosnkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki nadziane szpinakiem i łososiem
Ziemniaki obieramy, myjemy. Nakłułam je nożem, oprószyłam solą, nasmarowałam delikatnie oliwą i ugotowałam w mikrofalówce w opcji "pieczony ziemniak" ok 30 minut. Można też je upiec w piekarniku - ok. 50 minut. Ważne, aby ziemniaki były miękkie. Szpinak blanszujemy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy blanszowany szpinak, camembert lub śmietanę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę pomidory z bazylią i czosnkiem. Mieszamy i wyłączamy ogień, kiedy odparuje woda. Łososia układamy na folii aluminiowej, przyprawiamy solą i pieprzem, zawijamy folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut. Szpinak przekładamy do miski, dodajemy upieczonego łososia i mieszamy. Ziemniaki przekrawamy wzdłuż i wydrążamy środki. Napełniamy szpinakiem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy płatkami grana padano lub parmezanu. Zapiekamy w piekarniku aż ser się zarumieni. Podajemy na ulubionej sałacie, np. rukoli. Polecam:-)
Ziemniaki nadziane szpinakiem i łososiem
łososia przyprawiamy i pieczemy w folii aluminiowej
Ziemniaki nadziane szpinakiem i łososiem
do szpinaku dodajemy łososia i mieszamy dokładnie
Ziemniaki nadziane szpinakiem i łososiem
ugotowane ziemniaki wydrążyłam łyżeczką do herbaty
Ziemniaki nadziane szpinakiem i łososiem
nadziane ziemniaki układamy w naczyniu i posypujemy serem