jarek-energy

jarek-energy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Książka Kucharska: Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc

Ziemniaki pieczone po galicyjsku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Potrawa przesmaczna robiona w kociołku na ognisku lub w duzym garnku

Ziemniaki pieczone po galicyjsku

Składniki:

Ziemniaki pieczone po galicyjsku

 

  • 2kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • 2 średnie buraki czerwone
  • 2 cebule
  • nać pietruszki
  • kilka liści kapusty białe lub włoskiej
  • 2 laski kiełbasy
  • kawałek boczku
  • smalec
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pieczone po galicyjsku
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry ok. 0,5cm (kilka plastrów ok. 1 cm na dno garnka) resztę warzyw pokroić w cieńsze plasterki ,natkę posiekać , buraczka obrać i pokroić w cieniutkie plasterki ponieważ duszą się najdłużej. Cebulkę przekroić na pół i pokroić w „żeberka” Liście kapusty umyć i odstawić na bok. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę , jeśli jest skórka z boczku odciąć ją w całości i zostawić. Na dno garna położyć plasterek smalcu i skórkę z boczku , na tym położyć warstwę ziemniaków tych grubiej pokrojonych , na ziemniaki kilka plasterków buraka , na to kolejno marchew posypać warstwę według uznania , lecz nie tak by nie było przez nią widać poprzedniej warstwy dalej pietruszka i cebula i oczywiście kiełbasa z boczkiem , posolić i popieprzyć , warstwy układać w tej samej kolejności im więcej warstw tym lepiej w środkowej części garnka znów dać troszkę smalcu na końcowej także , ale bez przesady , na samym końcu położyć liście kapusty .Przykryć całość folią Alu i przykrywką , dusić ok. 1h na malutkim ogniu , nie mieszać można po 45 minutach wstrząsnąć , jeśli wydzieliło się dużo tłuszczu z kiełbasy boczku , delikatnie odlać przed podaniem .Ziemniaczki są gotowe gdy marchew jest już mięciutka . Podawać z zimnym zefirkiem. Smacznego