Sposób przygotowania:
Ziemniaki pieczone po galicyjsku
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry ok. 0,5cm (kilka plastrów ok. 1 cm na dno garnka) resztę warzyw pokroić w cieńsze plasterki ,natkę posiekać , buraczka obrać i pokroić w cieniutkie plasterki ponieważ duszą się najdłużej. Cebulkę przekroić na pół i pokroić w „żeberka” Liście kapusty umyć i odstawić na bok. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę , jeśli jest skórka z boczku odciąć ją w całości i zostawić. Na dno garna położyć plasterek smalcu i skórkę z boczku , na tym położyć warstwę ziemniaków tych grubiej pokrojonych , na ziemniaki kilka plasterków buraka , na to kolejno marchew posypać warstwę według uznania , lecz nie tak by nie było przez nią widać poprzedniej warstwy dalej pietruszka i cebula i oczywiście kiełbasa z boczkiem , posolić i popieprzyć , warstwy układać w tej samej kolejności im więcej warstw tym lepiej w środkowej części garnka znów dać troszkę smalcu na końcowej także , ale bez przesady , na samym końcu położyć liście kapusty .Przykryć całość folią Alu i przykrywką , dusić ok. 1h na malutkim ogniu , nie mieszać można po 45 minutach wstrząsnąć , jeśli wydzieliło się dużo tłuszczu z kiełbasy boczku , delikatnie odlać przed podaniem .Ziemniaczki są gotowe gdy marchew jest już mięciutka . Podawać z zimnym zefirkiem. Smacznego
jarek-energy
dobry
malgorzata
A kto nie lubi Zefirku, pije do nich zimne mleko!
Mniamm!!
jarek-energy
dzisiaj jadlem:)