Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ziemniaki po nelsońsku

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ziemniaki umyć, obrać, pokrajać na cieniutkie plasterki. Włożyć do wrzącej lekko

Ziemniaki po nelsońsku

Składniki:

Ziemniaki po nelsońsku

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 jajka na twardo
  • 15 dag kiełbasy
  • 15 dag pieczrek lub 4-5 dag suszonych grzybów
  • 2 duże cebule
  • 1 szkl śmietany
  • 10 dag startego sera goudy lub edamskiego
  • zielona pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania:

Ziemniaki po nelsońsku
Ziemniaki umyć, obrać, pokrajać na cieniutkie plasterki. Włożyć do wrzącej lekko osolonej wody, gotować 5 minut, osączyć. Suszone grzyby namoczyć poprzedniego dnia, następnie ugotować i pokrajać na plasterki (wywaru nie odlewać). Jeśli zamiast suszonych grzybów używamy pieczarek należy umyć je, pokrajać i usmażyć w 1  łyżce tłuszczu wraz z pokrajaną na plasterki cebulą. Jajka i kiełbasę pokrajać na plasterki. W rondlu lub w kamionce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tarta bułką układać na przemian: ziemniaki - jajka - kiełbasę i cebulę z grzybami, posypując każdą warstwę solą i pieprzem. Zalać śmietaną zmieszaną z serem i wywarem z grzybów. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać przez 45 minut. Podawać zapiekankę posypaną zieleniną z pikantną surówką lub kwaszonymi ogórkami.