Sposób przygotowania:
Ziemniaki po nelsońsku
Ziemniaki umyć, obrać, pokrajać na cieniutkie plasterki. Włożyć do wrzącej lekko osolonej wody, gotować 5 minut, osączyć. Suszone grzyby namoczyć poprzedniego dnia, następnie ugotować i pokrajać na plasterki (wywaru nie odlewać). Jeśli zamiast suszonych grzybów używamy pieczarek należy umyć je, pokrajać i usmażyć w 1 łyżce tłuszczu wraz z pokrajaną na plasterki cebulą. Jajka i kiełbasę pokrajać na plasterki. W rondlu lub w kamionce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tarta bułką układać na przemian: ziemniaki - jajka - kiełbasę i cebulę z grzybami, posypując każdą warstwę solą i pieprzem. Zalać śmietaną zmieszaną z serem i wywarem z grzybów. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać przez 45 minut. Podawać zapiekankę posypaną zieleniną z pikantną surówką lub kwaszonymi ogórkami.