Sposób przygotowania:
Ziemniaki w boczku z sosem ogórkowym
Ziemaki obrać i gotować w osolonej wodzie 10 minut. Odcedzić i zostawić do
ostygnięcia. Posypać rozmarynem, pieprzem i solą do smaku. Następnie zawijać
każdy ziemniak w plaster boczku i spinać wykałaczką. Na koniec oprószyć
jeszcze pieprzem i rozmarynem. Ułożyć w natłuszczonej masłem formie i piec
ok 10-12 minut w temperaturze 200 stopni. Ogórki umyć, obrać , zetrzeć na
tarce o grubych oczkach. Wymieszać z przeciśniętymi przez praskę ząbkami
czosnku, jogurtem, solą, koperkiem i pieprzem do smaku. Upieczone ziemniaki podawać z sosem czosnkowo-ogórkowym.
ostygnięcia. Posypać rozmarynem, pieprzem i solą do smaku. Następnie zawijać
każdy ziemniak w plaster boczku i spinać wykałaczką. Na koniec oprószyć
jeszcze pieprzem i rozmarynem. Ułożyć w natłuszczonej masłem formie i piec
ok 10-12 minut w temperaturze 200 stopni. Ogórki umyć, obrać , zetrzeć na
tarce o grubych oczkach. Wymieszać z przeciśniętymi przez praskę ząbkami
czosnku, jogurtem, solą, koperkiem i pieprzem do smaku. Upieczone ziemniaki podawać z sosem czosnkowo-ogórkowym.
Donnna