Sposób przygotowania:
Ziemniaki zapiekane z białą kiełbasą
1. Grzyby gotujemy. Wywar odparowujemy, tak by pozostała jedna szklanka. Ziemniaki dotujemy w mundurkach 10 min w osolonym wrzątku. Studzimy i obieramy. Cebule obieramy i kroimy w talarki. Szklimy na masle. roimy kiełbasę na plasterki. Ziemniaki kroimy w plastry.
2. śmietanę maiksujemy z jajkami i wywarem z grzybów, dodajemy sól i łyżeczkę piperzu. aczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy ziemniaki, następnie cebulę, grzyby i kiełbasę.
3. Powtarzamy układanie kolejnych warstw, aż do wyczerpania składników. Zalewamy śmietaną zmiksowaną z jajkami i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni
2. śmietanę maiksujemy z jajkami i wywarem z grzybów, dodajemy sól i łyżeczkę piperzu. aczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy ziemniaki, następnie cebulę, grzyby i kiełbasę.
3. Powtarzamy układanie kolejnych warstw, aż do wyczerpania składników. Zalewamy śmietaną zmiksowaną z jajkami i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni