inus_f

inus_f

Kucharz
[Przepisów: 18]

Ziemniaki zapiekane z kapustą i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Danie na jesienne i zimowe chłody.

Ziemniaki zapiekane z kapustą i kiełbasą

Składniki:

Ziemniaki zapiekane z kapustą i kiełbasą

 

  • 4 kiełbasy cienkie np.śląskie pokrojonej na plasterki
  • 60 dag kapusty kiszonej poszatkowanej
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1 liść laurowy
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • 200 ml mleka
  • 60 dag ziemniaków najlepsze kremowe
  • olej,sól,pieprz,gałka muszkatołowa mielona, jałowiec

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zapiekane z kapustą i kiełbasą
Cebule zeszlij na 1 łyżce masła.Dodaj do niej kapustę, 2 owoce jałowca i liść laurowy.Dolej wino doprowadź do wrzenia zmniejsz ogień i gotuj 30-40 minut na małym ogniu pod przykryciem.Na koniec przypraw do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki ugotuj w mundurkach ,obierz i potłucz.Dodaj resztę masła, mleko, sól i gałkę muszkatołową.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.A kapustę i ziemniaki wyłóż do naczynia żaroodpornego (kapustę rozłożyc na brzegach a ziemniaki w środku).Na góre poukładaj kiełbase i włóż do pieca.Piecz do moentu aż potrawa nabierze złotego koloru.
Smacznego.