Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ziemniaki zapiekane z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zapiekanka ta najlepiej smakuje z zimnym kefirkiem.

Ziemniaki zapiekane z pieczarkami

Składniki:

Ziemniaki zapiekane z pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zapiekane z pieczarkami
W rondlu rozgrzać 1 łyżkę masła, wsypać pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, pokroić na plasterki, gotować w osolonej wodzie około 10 minut, odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałym masłem, włożyć ziemniaki, posypać pieprzem, wyłożyć pieczarki. Zrobić 6 wgłębień, wbić po jajku, posypać szczypiorkiem, zalać śmietaną wymieszaną z żółtym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiec w temp 180 stopni około 15 minut.