Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zimowe prawie ratatouille wg Buni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W zasadzie tego typu potrawy gościły u mnie jesienną porą. A to leczo, to giuwecz , ratatouille, peperonada. Raz były z dodatkiem mięsa czy jakiejś wędliny, innym razem typowo jarskie.

Zimowe prawie ratatouille wg Buni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zimowe prawie ratatouille wg Buni

 

  • 1 żółta papryka
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 mała cukinia
  • 3 różyczki kalafiora
  • 2 średnie cebule
  • 1/3 białej części pora
  • 2 pomidory
  • 3 pieczarki
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 pełne łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • 2 łyżki Smakowitej Pajdy - smalczyk z ziołami ogrodowymi
  • 1 łyżka oleju ( słonecznikowy, ryżowy, z pestek winogron)
  • 2 łyżki otartego tymianku
  • gałązka rozmarynu( mała)
  • gałązka naci selera ( mała- suszona lub mrożona)
  • szczypta lubczyku ( suszony lub kilka listków mrożonego)
  • szczypta otartej lawendy ( o ile mamy jak nie to szczypta ziół prowansalskich)
  • 3 łyżki usiekanego koperku ( może być mrożony)
  • 3 łyżki usiekanej natki pietruszki
  • 200 ml bulionu warzywnego

 

Sposób przygotowania:

Zimowe prawie ratatouille wg Buni
Oczyścić i obrać wszystkie warzywa po za cukinią i pomidorami. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i smażyć pokrojoną cebulę ( w piórka) i por ( w pół plasterki). Gdy zmiękną dorzucić pokrojone w pół plasterki pieczarki i obsmażać aż zrobią się złociste ( przy okazjo to samo stanie się z cebulą i porem). Kalafior pokroić w plastry, paprykę w paski, a ziemniaki w grubą kostkę. Włożyć do garnka. Dorzucić zioła (bez natki pietruszki), Smakowitą Pajdę .Podlać bulionem warzywnym. Gotować 20 minut na małym gazie. Z cukinii odciąć oba końce i pokroić w plastry, a pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić i pół plasterki. Gdy ziemniaki są już prawie miękkie wkładamy cukinię i pomidory.Posypać mielonym pieprzem i mieloną papryką - delikatnie zamieszać. Gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku ( usunąć grubsze gałązki rozmarynu, lubczyku czy selera). Podawać posypane natką pietruszki.
Zimowe prawie ratatouille wg Buni
Na smalczyku podsmażyć cebulę i pieczarki
Zimowe prawie ratatouille wg Buni
Dorzucić resztę warzyw i ziół -zalać bulionem
Zimowe prawie ratatouille wg Buni
Na końcu dołożyć pokrojoną cukinię i pomidory i chwilę dusić
Zimowe prawie ratatouille wg Buni
Doprawić do smaku i usunąć gałązki zieleniny- posypać natką