Sposób przygotowania:
Na pierwsze mrozy :
Papryki wypestkować i pokroić w paseczki , pomidory w pół plasterki lub kostkę , ziemniaki i marchew w plasterki . Cebule i por pokroić w piórka i zezłocić na 2 łyżkach smalcu - włożyć do papryki. Pieczarki pokrojone w ćwiartki usmażyć na rumiano na pozostałym łyżce smalcu z olejem . Dodać do reszty składników. Wędzonkę pokrojoną w paseczki obsmażyć na reszcie smalcu na patelni - włożyć wraz z tłuszczem do garnka . Kiełbaski pokroić w kawałeczki i też wymieszać z resztą składników. Podlać wodą .Wrzucić kostki mięsne .Dusić 45 minut . Dodać fasolkę szparagową i dusić jeszcze 15 minut . Doprawić do smaku pieprzem, papryką mieloną ,przyprawą - ,,Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem ", solą . Zagotować. Podawać posypane pokrojoną natką pietruszki z pieczywem lub bez .
kika171
Niuniaczka