Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Na pierwsze mrozy :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Mrozek szczypie - miło zjeść miseczkę czegoś gorącego .

Na pierwsze mrozy :

Składniki:

Na pierwsze mrozy :

 

  • 4 kolorowe papryki ( czerwona, żółta, zielona , biała )
  • 2 pomidory
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1/2 białej części pora
  • 3 cebule
  • 30 dag pieczarek
  • 1 puszka ( słoik ) fasolki konserwowej krojonej ( odsączonej )
  • 3 kiełbaski- śląskie ( tak ok 20 dag )
  • 20 dag wędzonki
  • 4 łyżki smalcu
  • 1 łyżka oleju
  • 2 kostki mięsne z papryką ( lub maggi czy inna przyprawa do zup i sosów )
  • pieprz mielony
  • przyprawy ,, Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem " ( lub czosnek granulowany, suszona papryka i suszona bazylia )
  • sól
  • 1 szklanka wody

 

Sposób przygotowania:

Na pierwsze mrozy :
Papryki wypestkować i pokroić w paseczki , pomidory w pół plasterki lub kostkę , ziemniaki i marchew w plasterki . Cebule i por pokroić w piórka i zezłocić na 2 łyżkach smalcu - włożyć do papryki. Pieczarki pokrojone w ćwiartki usmażyć na rumiano na pozostałym łyżce smalcu z olejem . Dodać do reszty składników. Wędzonkę pokrojoną w paseczki obsmażyć na reszcie smalcu na patelni - włożyć wraz z tłuszczem do garnka . Kiełbaski pokroić w kawałeczki i też wymieszać z resztą składników. Podlać wodą .Wrzucić kostki mięsne .Dusić 45 minut . Dodać fasolkę szparagową i dusić jeszcze 15 minut . Doprawić do smaku pieprzem, papryką mieloną ,przyprawą - ,,Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem ", solą . Zagotować. Podawać posypane pokrojoną natką pietruszki z pieczywem lub bez .