Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

SUPERPRZEPIS

Buniowe mieszanie w giuweczu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Od lat fascynuje mnie bułgarska potrawa - giuwecz. Jak by na nią spojrzeć to jest z nią tak jak z naszym bigosem. Co dom to inny.

Buniowe mieszanie w giuweczu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buniowe mieszanie w giuweczu

 

  • 4 małe papryki czerwone
  • 1 mała suszona papryczka chili
  • 1 mała marynowana papryczka ( lub kawałek dużej )
  • 2 cebule
  • 3 łyżki prażonej -suszonej cebulki
  • 3 duże pomidory
  • 20 dag fasolki szparagowej
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 marchewka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 10 dag salami ( pikantnego) -ja użyłam takiego z zielonym pieprzem
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
  • cukier brązowy nie rafinowany do smaku ( ok. 1,5 łyżeczki)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 5-6 ziaren czarnego pieprzu ziarnistego
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku ( u mnie ok. 2 pełne łyżeczki)
  • papryka mielona do smaku ( u mnie 3 czubate łyżeczki , ale my lubimy pikantne)
  • gałązka lubczyku
  • maggi w płynie do smaku
  • 3 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Buniowe mieszanie w giuweczu
Rozpoczynamy od umycia fasolki , obcięcia końcówek i przekrojenia na pół. Marchew obrać , umyć i pokroić w plasterki. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę. Fasolkę, marchew i ziemniaki ułożyć w garnku, dorzucić suszoną i marynowaną paprykę i zalać lekko osoloną wodą. Gotować 20 minut. Obrać i usiekać w piórka cebule - podsmażyć na rumiano na oleju. Wrzucić do garnka razem z prażoną cebulką.

Z papryk usunąć pestki i pokroić je w grube paski .Ogórek bez obierania w pół plastry. Pomidory w grubą kostkę. Wrzucić do garnka w którym gotują się już warzywa. Dołożyć pokrojoną w pół plasterki kiełbasę śląską , krojoną w paski salami i gałązkę lubczyku.

Natkę pietruszki usiekać i połowę wsypać do duszącego sie giuweczu. Dusić na małym gazie 30 minut. Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym , cukrem , pieprzem mielonym, papryką mieloną , maggi i solą. Wyłączyć i odstawić na 15 minut. Postawić ponownie na gazie i ogrzewać jeszcze 15 minut by smaki sie przegryzły. Podajac posypywać sporą porcją natki pietruszki.

* W zasadzie najlepiej jest robić giuwecz na skwarkach ze słoninki , ale z konieczności unikam smalcu i słoniny ( dieta Mamy ) - jeśli ktoś może to polecam usmażyć drobne skwarki z 5 dag słoniny i dodanie wraz z tłuszczem do gulaszu zaraz na początku.
Buniowe mieszanie w giuweczu
Zaczynam od gotowania ziemniaków-marchewki i fasolki szparagowej
Buniowe mieszanie w giuweczu
Po pół godzinie dołożyć usmażoną cebulkę
Buniowe mieszanie w giuweczu
Wrzucić pokrojoną paprykę-pomidora -ogórek i dusić dalej
Buniowe mieszanie w giuweczu
Doprawić do smaku przyprawami -koncentratem-posypac natką