Sposób przygotowania:
Buniowe mieszanie w giuweczu
Rozpoczynamy od umycia fasolki , obcięcia końcówek i przekrojenia na pół. Marchew obrać , umyć i pokroić w plasterki. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę. Fasolkę, marchew i ziemniaki ułożyć w garnku, dorzucić suszoną i marynowaną paprykę i zalać lekko osoloną wodą. Gotować 20 minut. Obrać i usiekać w piórka cebule - podsmażyć na rumiano na oleju. Wrzucić do garnka razem z prażoną cebulką.
Z papryk usunąć pestki i pokroić je w grube paski .Ogórek bez obierania w pół plastry. Pomidory w grubą kostkę. Wrzucić do garnka w którym gotują się już warzywa. Dołożyć pokrojoną w pół plasterki kiełbasę śląską , krojoną w paski salami i gałązkę lubczyku.
Natkę pietruszki usiekać i połowę wsypać do duszącego sie giuweczu. Dusić na małym gazie 30 minut. Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym , cukrem , pieprzem mielonym, papryką mieloną , maggi i solą. Wyłączyć i odstawić na 15 minut. Postawić ponownie na gazie i ogrzewać jeszcze 15 minut by smaki sie przegryzły. Podajac posypywać sporą porcją natki pietruszki.
* W zasadzie najlepiej jest robić giuwecz na skwarkach ze słoninki , ale z konieczności unikam smalcu i słoniny ( dieta Mamy ) - jeśli ktoś może to polecam usmażyć drobne skwarki z 5 dag słoniny i dodanie wraz z tłuszczem do gulaszu zaraz na początku.
Z papryk usunąć pestki i pokroić je w grube paski .Ogórek bez obierania w pół plastry. Pomidory w grubą kostkę. Wrzucić do garnka w którym gotują się już warzywa. Dołożyć pokrojoną w pół plasterki kiełbasę śląską , krojoną w paski salami i gałązkę lubczyku.
Natkę pietruszki usiekać i połowę wsypać do duszącego sie giuweczu. Dusić na małym gazie 30 minut. Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym , cukrem , pieprzem mielonym, papryką mieloną , maggi i solą. Wyłączyć i odstawić na 15 minut. Postawić ponownie na gazie i ogrzewać jeszcze 15 minut by smaki sie przegryzły. Podajac posypywać sporą porcją natki pietruszki.
* W zasadzie najlepiej jest robić giuwecz na skwarkach ze słoninki , ale z konieczności unikam smalcu i słoniny ( dieta Mamy ) - jeśli ktoś może to polecam usmażyć drobne skwarki z 5 dag słoniny i dodanie wraz z tłuszczem do gulaszu zaraz na początku.