justynkag

justynkag

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 68]

Ziołowy makaron z warzywami i bekonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna, pożywna i aromatyczna propozycja na obiad lub kolację. Dodatek chrupiącego boczku sprawia, że danie jest jeszcze bardziej ciekawe w smaku.

Ziołowy makaron z warzywami i bekonem

Składniki:

Ziołowy makaron z warzywami i bekonem

 

Sposób przygotowania:

Ziołowy makaron z warzywami i bekonem

Przygotowanie oliwy smakowej

Ziołowy makaron z warzywami i bekonem
Składniki na oliwę mieszamy razem dobrze mieszając do całkowitego połączenia

Oliwę łączymy z ostrą papryką, ziołami prowansalskimi, posiekanym czosnkiem i doprawiamy solą.

Smażenie warzyw

Ziołowy makaron z warzywami i bekonem
Warzywa na patelni pokrojone w cienkie i długie paski. Smażone na oliwie do miękkości.

Marchew i cukinię myjemy i obieramy. Kroimy warzywa w cienkie i długie paski. Smażymy na smakowej oliwie aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą.

Smażenie pieczarek

Ziołowy makaron z warzywami i bekonem
Smażymy pieczarki tak długo aż woda z nich odparuje całkowicie.

Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na oliwie z dodatkiem masła. Po chwili dodajemy por pokrojony w plastry. Smażymy aż por zmięknie. Wyłączamy i doprawiamy solą.

Łączenie pozostałych składników

Ziołowy makaron z warzywami i bekonem
Wszystkie składniki oprócz boczku mieszamy dokładnie na patelni. Przyprawiamy pieprzem

Pokrojony boczek w plasterki smażymy na rumiano. Łączymy ugotowany makaron z warzywami i pieczarkami. Podajemy na talerzu na wierzch kładąc bekon.