SUPERPRZEPIS

Żołądki indycze w jabłkach i żurawinie

  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Żołądki indycze  w jabłkach i żurawinie Więcej zdjęć (5)

Pikantne żołądki indycze duszone w jabłkach i żurawinie wspaniale smakują jako danie obiadowe jak i kolacyjne.

Składniki:

Żołądki indycze w jabłkach i żurawinie

 

  • około 800 g żołądków drobiowych
  • włoszczyzna do rosołu
  • 1 łyżeczka harisy (lub 1 ząbek czosnku i 1 ostra papryczka)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (lub masła)
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 duże jabłko
  • 4 łyżeczki żurawiny przesmażonej w miodzie
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Żołądki indycze w jabłkach i żurawinie
Czyścimy żołądki, zalewamy je wodą i zagotowujemy. odlewamy wodę razem z pianą. Zalewamy je ponownie, dodajemy włoszczyznę, lekko solimy i gotujemy do miękkości, Wyjmujemy żołądki, czyścimy z chrząstek i kroimy na drobniejsze cząstki. Obieramy cebulę i jabłko. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki a jabłko trzemy w łezkę. Na rozgrzanym smalcu lub maśle szklimy czerwoną cebulę, dodajemy pokrojone żołądki. po krótkim przesmażeniu dodajemy starte jabłko i suszoną żurawinę. Dodajemy przyprawy, podlewamy niewielka ilością bulionu z gotowania i dusimy 15 minut, by przyprawy wniknęły w mięso. Powstały sos zagęszczamy mąką. Podajemy gulasz z żołądków w głębokich talerzach. Każdą porcję dekorujemy łyżeczką żurawiny przesmażonej w miodzie i listkami pietruszki.
Żołądki indycze  w jabłkach i żurawinie
Wyjmujemy żołądki, czyścimy z chrząstek i kroimy na drobniejsze cząstki.
Żołądki indycze  w jabłkach i żurawinie
Na rozgrzanym smalcu lub maśle szklimy czerwoną cebulę,
Żołądki indycze  w jabłkach i żurawinie
Dodajemy do pokrojonych żołądków suszoną żurawinę.
Żołądki indycze  w jabłkach i żurawinie
Po krótkim przesmażeniu żołądków dodajemy starte jabłko