Sposób przygotowania:
Zrazy cielęce (Gruzja)
Umyte mięso oczyścić z błon i zyłek, pokrajać w poprzek włókien na 4 ukośne plastry i zbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Przygotować nadzienie: bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać podsmażoną drobno posiekaną cebulkę, jajko, kolendrę, paprykę, tymianek, drobno posiekaną natke pietruszki i miętę. Wymieszać z solą i pieprzem. Nadzienie nakładać na rozbite płaty mięsa, ciasno zwinąć i spiąć wykałaczkami lub szpilkami do rolady. Włożyć do płaskiego rondla na rozgrzany tłuszcz, obsmażyć z obu stron. Podlać gotująca się wodą lub bulionem z kostki. Przykryć i dusić na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać rozprowadzony wodą przecier pomidorowy.