Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zrazy cielęce (Gruzja)

  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 4

Umyte mięso oczyścić z błon i zyłek, pokrajać w poprzek włókien na 4 ukośne

Zrazy cielęce (Gruzja)

Składniki:

Zrazy cielęce (Gruzja)

 

  • 600 g cielęciny bez kości
  • 1 spora cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 czerstwa bułka
  • szczypta utłuczonych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka tymianku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka listków mięty
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zrazy cielęce (Gruzja)
Umyte mięso oczyścić z błon i zyłek, pokrajać w poprzek włókien na 4 ukośne plastry i zbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Przygotować nadzienie: bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać podsmażoną drobno posiekaną cebulkę, jajko, kolendrę, paprykę, tymianek, drobno posiekaną natke pietruszki i miętę. Wymieszać z solą i pieprzem. Nadzienie nakładać na rozbite płaty mięsa, ciasno zwinąć i spiąć wykałaczkami lub szpilkami do rolady. Włożyć do płaskiego rondla na rozgrzany tłuszcz, obsmażyć z obu stron. Podlać gotująca się wodą lub bulionem z kostki. Przykryć i dusić na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać rozprowadzony wodą przecier pomidorowy.