Anula

Anula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Zrazy nadziewane chrzanem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podajemy z wypiekanym ryzem lub kasza gryczana.

Zrazy nadziewane chrzanem

Składniki:

Zrazy nadziewane chrzanem

 

  • 50 dag miesa wolowego(zrazowka lub pierwsza krzyzowka)
  • nieduza cebula
  • kajzerka
  • jajo
  • 2 lyzki tartego chrzanu
  • poltorej lyzki masla
  • zoltko
  • 2 lyzki bulki tartej
  • 5 lyzek oleju lub oliwy
  • lyzka maki
  • po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 lyzeczki soku z cytryny
  • maly lisc laurowy
  • pol szklanki rosolu wolowego z kostki
  • pol szklanki smietany
  • sol
  • pieprz
  • lyzeczka cukru

Sposób przygotowania:

Zrazy nadziewane chrzanem
Mieso mielimy razem z namoczona i odcisnieta kajzerka.Cebule posiekac i poddusic na lyzce oleju,dodac do miesa wraz z jajem,mase dobrze wyrobic.Chrzan wymieszac z cukrem,zoltkiem i maslem.Podzielic mieso na 6 porcji,kazda rozplaszczyc,na srodku polozyc troche chrzany i dobrze zwinac,formujac podluzne zrazy.Posypac je buka tarta i obsmazyc na rozgrzanym oleju w plaskim garnku.Potem zrazy wyjac,a do pozostalego tluszczu wsypac make,wlac rosol i smietane,dodac pieprz,ziele angielskie,lisc laurowy oraz sok z cytryny.Do sosu wlozyc zrazy i gotowac 30 min.

Tagi:

mięso tarta mak