Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zrazy wołowe z kapustą

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięso podzielić na porcje, rozbić, oprószyć mąką, solą pieprzem,

Zrazy wołowe z kapustą

Składniki:

Zrazy wołowe z kapustą

 

  • 70 dag wołowiny bez kości
  • 3 cebule
  • 4 łyżki mąki
  • 10 dag smalcu
  • 25 dag kapusty kwaszonej
  • 2 jabłka
  • 15 dag surowego boczku
  • 5 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 0,2 l wywaru z gotowanego boczku
  • sól
  • cukier
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zrazy wołowe z kapustą
Mięso podzielić na porcje, rozbić, oprószyć mąką, solą pieprzem, zrumienić razem z cebulą. Ugotować boczek oraz kapustę z pokrojonymi jabłkami. Kapustę podprawić zasmażką z mąki i smalcu, rozprowadzoną zimnym wywarem z cukrem. Zagotować. Mięso ułożyć w rondlu. Na każdy zraz położyć grubą warstwę ugotowanej kapusty, plaster boczku, śliwki, podłać wszystko wywarem z boczku. Dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać ż pyzami lub kluskami śląskimi.