pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Zupa 3 serowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

syta zupka robiona na bazie trzech rodzajów sera

Zupa 3 serowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa 3 serowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa 3 serowa
Włoszczyznę (bez pora) zalewam zimną wodą. Dodaję kostki rosołowe, liść laurowy, ziele angielskie i sporządzam wywar gotując do miękkości warzyw. Por kroję w piórka, a cebulę w kosteczkę. Na łyżce masła rumienię por wraz z cebulą (najpierw por po chwili dodaję cebulę). Ser wędzony ścieram na tarce jarzynowej i mieszam ze śmietaną. Hartuję odrobiną wywaru warzywnego. Z ugotowanego wywaru wyławiam warzywa, a dodaję serki topione (można użyć też innych smaków niż śmietankowy) oraz zahartowany ser żółty. Dorzucam jeszcze pokrojony ser brie i mieszam. Chwilkę trzymam na ogniu i garnek zdejmuję. Gdy troszkę ostygnie zawartość miksuję na jednolitą masę (skóra sera pleśniowego samoczynnie się nie roztopi dlatego trzeba zmiksować. Jeśli ktoś nie posiada blendera powinien dodać sam miąższ sera pleśniowego). Na koniec dodajemy usmażoną cebulkę z porem. Stawiamy jeszcze na ogień, chwilkę podgrzewamy i gotowe. Wybornie smakuje z dodatkiem makronu. Smacznego.
Zupa 3 serowa
Rozpoczynam od przygotoania wywaru warzywnego
Zupa 3 serowa
Ser wędzony ścieram na tarce i mieszam ze śmietaną
Zupa 3 serowa
Cebulkę podsmażam wraz z porem pokorjonym w piórka
Zupa 3 serowa
Ostatnim dodatkiem jest pokrojony ser brie

Tagi:

sery ser