Sposób przygotowania:
Zupa 3 serowa
Włoszczyznę (bez pora) zalewam zimną wodą. Dodaję kostki rosołowe, liść laurowy, ziele angielskie i sporządzam wywar gotując do miękkości warzyw. Por kroję w piórka, a cebulę w kosteczkę. Na łyżce masła rumienię por wraz z cebulą (najpierw por po chwili dodaję cebulę). Ser wędzony ścieram na tarce jarzynowej i mieszam ze śmietaną. Hartuję odrobiną wywaru warzywnego. Z ugotowanego wywaru wyławiam warzywa, a dodaję serki topione (można użyć też innych smaków niż śmietankowy) oraz zahartowany ser żółty. Dorzucam jeszcze pokrojony ser brie i mieszam. Chwilkę trzymam na ogniu i garnek zdejmuję. Gdy troszkę ostygnie zawartość miksuję na jednolitą masę (skóra sera pleśniowego samoczynnie się nie roztopi dlatego trzeba zmiksować. Jeśli ktoś nie posiada blendera powinien dodać sam miąższ sera pleśniowego). Na koniec dodajemy usmażoną cebulkę z porem. Stawiamy jeszcze na ogień, chwilkę podgrzewamy i gotowe. Wybornie smakuje z dodatkiem makronu. Smacznego.