iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zupa ala flaczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

To jest taka zupa z dużą ilością mięsa, bardzo smaczna i rozgrzewająca.

Zupa ala flaczki

Składniki:

Zupa ala flaczki

 

  • 1/2 kg mięsa z indyka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 marchewka
  • kawałek selera korzeniowego
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • pieprz do smaku
  • zielona pietruszka

 

Sposób przygotowania:

Zupa ala flaczki
Mięso z indyka zalewamy 2 litrami wody, dodajemy w całości pietruszkę, seler, marchew, liść laurowy i ziele angielskie, kiedy się zagotuje zdejmujemy ostrożnie łyżką powstałą pianę, dosypujemy pieprz i jarzynkę, gotujemy na małym gazie do momentu kiedy mięso będzie miękkie.
Miękkie mięso wyciągamy z zupy razem z warzywami. Mięso rozdrabniamy na mniejsze kawałki (ja nie kroję jego, a staram się je tak porwać wzdłuż włókien), warzywa kroimy w kostkę i razem z mięsem dodajemy do wywaru, całość doprawiamy do smaku tak bardziej na pikantnie, posypujemy zieloną pietruszką, podajemy z pieczywem .
Jeśli ktoś lubi może zupę zagęścić zasmażką i zamiast pietruszki użyć majeranek .