Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa cebulowa 11

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Podałam tą zupę z serem pleśniowym i szczypiorkiem.

Zupa cebulowa 11 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa cebulowa 11

 

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa 11
Cebulę obrać, pokroić w grube piórka. Czosnek obrać, posiekać. W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju. Wrzucić do niego cebulę i czosnek, lekko je zrumienić. Do cebuli z czosnkiem wlać wodę, zagotować. Por oczyścić, pokroić w półplasterki. Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę. Wszystkie warzywa dodać do wywaru z cebulą. Dodać też do niego trochę soli i pieprzu, płatki papryki, tymianek, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Mąkę rozmieszać z pół szklanki zimnej wody, zagęścić nią zupę. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Zupa cebulowa 11
Obrane i pokrojone w grube piórka cebule.
Zupa cebulowa 11
Cebula z posiekanym czosnkiem lekko zrumieniona na oleju.
Zupa cebulowa 11
Obrane i starte na tarce marchewki i seler i pokrojony por.
Zupa cebulowa 11
Wszystkie warzywa dodane razem z przyprawami do wywaru z cebuli.