wazka2008

wazka2008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 367]

Zupa cebulowa z kostkami tofu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupa nie zawsze musi być tradycyjna.

Zupa cebulowa z kostkami tofu

Składniki:

Zupa cebulowa z kostkami tofu

 

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa z kostkami tofu
Cebule pokroić w cienkie talarki i powoli dusić w maśle, aż zmięknie. Gdy zacznie brązowieć. zalać bulionem i włożyć  tymianek, listek laurowy i natkę pietruszki, dodać posiekany czosnek. Przyprawić do smaku. Odparować nieco płynu, dodać kilka roztartych listków tymianku oraz białko. Gotować, aż białko się zetnie. Zebrać z powierzchni pianę. Tuż przed podaniem zaprawić żółtkiem, rozmieszanym z mlekiem i octem. Tofu pokroić w kostkę i smażyć na oleju 3 minuty. Dodać sól, sos sojowy, oregano i czosnek. Smażyć tak długo, aż kostki tofu będą miały cienką chrupiącą skórkę. Gotowe tofu podawać z zupą.