Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa chrzanowa.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zupa chrzanowa przypomina w smaku żurek.

Zupa chrzanowa.

Składniki:

Zupa chrzanowa.

 

  • marchew 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler 1/4 szt
  • por 1 szt
  • kapusta włoska mała 1/4 szt
  • chrzan świeżo utarty 3 łyżki
  • kiełbasa toruńska 30 dag
  • boczek wędzony
  • smalec 1 łyżka
  • serwatka 1 szkl
  • liść laurowy 1 szt
  • ziele angielskie 5 ziaren
  • majeranek siekany 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa chrzanowa.
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanym smalcu. Do garnka wlać 5 szklanek wody, dodać obrane i pokrojone warzywa i ugotować do miękkości, przecedzić. Do wywaru włożyć obraną z otoczki i pokrojoną w kostkę, kiełbasę, angielskie ziele, liść laurowy. Gotować przez 10-15 minut. Pod koniec gotowania wlać serwatkę, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać świeżo utarty chrzan, przyprawić do smaku solą i pieprzem, posypać majerankiem, wymieszać. Przed podaniem okrasić usmażonym boczkiem. Podawać z ziemniakami lub z pieczywem.