goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Zupa fasolowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczna i pożywna, można do niej dodać pokrojone w kostkę ziemniaczki.

Zupa fasolowa

Składniki:

Zupa fasolowa

 

  • bulion warzywny 2 l
  • fasola biała 1 szklanka
  • boczek chudy 30 dag
  • przecier pomidorowy 2 łyżki
  • cebula 2 sztuki
  • czosnek 3 ząbki
  • śmietana 3 łyżki
  • oliwa 3 łyżki
  • natka pietruszki 1/2 pęczek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa
Fasolkę namaczamy na noc, na drugi dzień gotujemy w bulionie. Gdy będzie miękka dodajemy pokrojony w kostkę i podsmażony na oliwie boczek wraz z posiekaną cebulą i zmiażdżonym czosnkiem. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy, zaprawiamy śmietaną. Fasolkę doprawiamy do smaku, podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Tagi:

fasola