anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Zupa fasolowa z kurkami i boczkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zupa jest bardzo szybka i smaczna:)polecam.

 Zupa fasolowa z kurkami i boczkiem

Składniki:

Zupa fasolowa z kurkami i boczkiem

 

  • 30 dkg świeżej łuskanej fasoli
  • 30 dkg parzonego wędzonego boczku
  • 3/4 szklanki grzybów kurek
  • 2,5 litra wody
  • 7 ziemniaków
  • 1 duża marchew
  • 1/4 selera
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka ulubionej przyprawy typu jarzynka
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • majeranek
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka zielonego koperku
  • ewentualnie 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa z kurkami i boczkiem
Ziemniaki obrać,pokroić w kostkę,marchew,pietruszkę,selera ,zetrzeć na tarce na dużych oczkach,cebulę pokroić w piórka ,pora w talarki,wszystko wrzucić do garnka,zalać 2,5 lit wody,zagotować. Dodać pokrojony w kostkę boczek,przyprawę,grzybki kurki,majeranek,listek laurowy,sól,wszystko gotować do miękkości. Gdy zupa jest gotowa,rozrobić 2 łyżki mąki w 1/2 szklanki zimnej wody,zaprawić zupę i zagotować,posypać posiekanym koperkiem..