Sposób przygotowania:
Zupa fasolowa z papryką
Boczek pokroić w bardzo drobną kostkę. Wrzucić na patelnię, podsmażać do momentu wytopienia się tłuszczu i natłuszczenia patelni. Następnie pokroić cebulę (w piórka i w grubą kostkę) i dodać do boczku. Podsmażać do czasu jej zmiękczenia. W tym czasie zagotować ok. 3 litry wody. Umyte i obrane marchewkę i pietruszkę, pokroić w kostkę i plastry. Do wody dodać marchewkę i pietruszkę oraz ziela angielskie i liście laurowe. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w grubą kostkę bądź w paski. Można lekko podsmażyć na patelni z boczkiem. Następnie cebulę z boczkiem (ew. z papryką) dodać do gotującej się wody. Gotować na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, posypać lubczykiem, mieszać od czasu od czasu. Następnie otworzyć puszki fasoli, odcedzić z zalewy i wsypać do reszty warzyw, dodać również koncentrat pomidorowy. Gotować przez ok. 5 minut mieszając. W mleku z dodatkiem wody rozprowadzić ok. 2-3 łyżeczek mąki, zdjąć zupę z ognia i dodać do niej mleko z mąką. Dokładnie wymieszać, ponownie lekko zagotować, dodać paprykę w proszku. W tym momencie zupa powinna nabrać czerwonobrązowego koloru. Gotować jeszcze chwilę, doprawić do smaku solą, pieprzem. Tuż przed końcem gotowania dodać bazylię, majeranek oraz drobno posiekany czosnek.