karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Zupa fasolowa z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna i sycąca zupa fasolowa

Zupa fasolowa z papryką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa fasolowa z papryką

 

  • ok. 10 dag surowego boczku
  • 2 puszki fasoli białej
  • 1-1,5 papryki czerwonej
  • 3 cebule
  • 3 duże marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • ok. 4 ząbków czosnku
  • ok. 100 g koncentratu pomidorowego
  • ok. 3/4 szklanki mleka
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta majeranku
  • 8 ziel angielskich
  • 4 liście laurowe
  • papryka słodka/ostra wg uznania
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie do zupy można dodać ziemniaki, ryż bądź kaszę

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa z papryką
Boczek pokroić w bardzo drobną kostkę. Wrzucić na patelnię, podsmażać do momentu wytopienia się tłuszczu i natłuszczenia patelni. Następnie pokroić cebulę (w piórka i w grubą kostkę) i dodać do boczku. Podsmażać do czasu jej zmiękczenia. W tym czasie zagotować ok. 3 litry wody. Umyte i obrane marchewkę i pietruszkę, pokroić w kostkę i plastry. Do wody dodać marchewkę i pietruszkę oraz ziela angielskie i liście laurowe. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w grubą kostkę bądź w paski. Można lekko podsmażyć na patelni z boczkiem. Następnie cebulę z boczkiem (ew. z papryką) dodać do gotującej się wody. Gotować na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, posypać lubczykiem, mieszać od czasu od czasu. Następnie otworzyć puszki fasoli, odcedzić z zalewy i wsypać do reszty warzyw, dodać również koncentrat pomidorowy. Gotować przez ok. 5 minut mieszając. W mleku z dodatkiem wody rozprowadzić ok. 2-3 łyżeczek mąki, zdjąć zupę z ognia i dodać do niej mleko z mąką. Dokładnie wymieszać, ponownie lekko zagotować, dodać paprykę w proszku. W tym momencie zupa powinna nabrać czerwonobrązowego koloru. Gotować jeszcze chwilę, doprawić do smaku solą, pieprzem. Tuż przed końcem gotowania dodać bazylię, majeranek oraz drobno posiekany czosnek.
Zupa fasolowa z papryką
Cebulę podsmażyć na boczku, dzięki czemu nie trzeba dodawać innego tłuszczu